Jak długo możemy przechowywać wodę przefiltrowaną
Jak długo możemy przechowywać wodę przefiltrowaną?
Marzec 26, 2018
Pokaż wszystkie

Czy filtry Dafi są zdrowe

Czy filtry Dafi są zdrowe

Filtrowanie wody kranowej zyskuje coraz więcej zwolenników. Trudno jest się temu dziwić- jeden litr takiej wody to koszt około 10 groszy, zaś woda ze sklepu tej samej pojemności kosztuje około złotówkę. Picie filtrowanej wody z kranu to także duży ukłon w stronę środowiska naturalnego, gdyż ogranicza kupowanie i napędzanie przemysłu tworzyw sztucznych, głównie plastiku. Dwa lata temu, w 2016 roku, wyprodukowano go 322 miliony ton, a na środku Pacyfiku dryfuje wyspa plastikowych śmieci, większa od samej Nowej Gwinei. Na szczęście świadomość proekologiczna ludzi wzrasta. Jak działają filtry DAFI i czy filtrowana woda z wodociągów miejskich jest zdrowa? Czy filtry dafi są zdrowe?

Zasada działania filtrów

DAFI oferuje dzbanki, butelki oraz filtry przepływowe, a wszystkie te urządzenia przyczyniają się do polepszenia jakości wody kranowej, która jest zawsze pod ręką. Ale na jakiej zasadzie działają? Polski producent DAFI oferuje filtry bazujące na dwóch sposobach filtracji wody: dzięki węglowi aktywowanemu oraz dzięki żywicy jonowymiennej. Węgiel aktywowany to zmielone łupiny orzecha kokosowego, więc jest to produkt w 100% naturalny. Węgiel posiada bardzo silne właściwości pochłaniania zanieczyszczeń, sprawia także, że woda kranowa poza lepszymi parametrami składu ma także krystaliczny i przejrzysty kolor. Węgiel w filtrach DAFI jednocześnie absorbuje zanieczyszczenia organiczne (przyciągając je do swojej powierzchni) oraz ma właściwości redukcji katalitycznej- proces, w którym ujemnie naładowane jony zanieczyszczeń przyciągane są przez dodatnio naładowane jony węgla. W procesie redukcji katalitycznej usuwany jest chlor i chloraminy. Tak przefiltrowana woda ma dużo lepszy wygląd oraz nieporównywalnie większe walory smakowe i zapachowe. Główną zaletą działania żywicy jonowymiennej jest zaś zmiękczenie wody poprzez usunięcie z niej jonów magnezu i wapnia. Ma ona także właściwości usuwania niektórych metali, jak manganu, ołowiu czy miedzi. Biorąc to pod uwagę możemy być pewni, że filtry Dafi są zdrowe.

Zalety filtrowania wody z DAFI

Jednymi z największych zalet korzystania z filtrów DAFI jest posiadanie smacznej i wartościowej wody zawsze pod ręką, w kranie, oraz niskie koszty jej pozyskania i dbałość o środowisko. Inną zaletą jest to, iż korzystając z przefiltrowanej wody w urządzenia AGD jak np. ekspres do kawy, żelazko czy czajnik, znacznie wydłużamy ich żywotność. Zmiękczona woda nie osadza się kamieniem na ściankach i grzałkach tych urządzeń. I wreszcie- woda kranowa filtrowana w urządzeniach DAFI znacznie polepsza smak i zapach napojów oraz potraw. Kawa czy herbata zyskują wyrazistszego aromatu, czerpanego z ziaren i liści, którego nie maskuje zapach chloru. Stosowanie filtrów dafi zdecydowanie poprawi jakość wody co korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Filtrowanie wody użytkowanej do gotowania w garnku lub na parze także ma swoje duże zalety. Podobnie jak z kawą i herbatą, woda pozbawiona chloru oraz zbytniej twardości podnosi walory smakowe dań, a to od razu obniża zużycie cukru, soli, polepszaczy smaku oraz przypraw. Z całym przekonaniem można więc stwierdzić, że filtrowanie wody wychodzi na zdrowie!